Гаранция и сервиз | Go Watches - твоят нов любим магазин за часовници!

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА НАД 100 ЛВ

×

Гаранция и сервиз

Магазин GO WATCHES предлага гаранционно и извънгаранционно обслужване.

Можете да обслужите при нас както часовници закупени от нас, така и такива, закупени от другаде.

 

БЛАНКА ЗА ПОПЪЛВАНЕ    

Давам разрешение на GoWatches да обработва личните ми данни според тази политика

 

Предлаганите от GoWatches.eu продукти са в съответствие с действащото европейско законодателство и приложимите в Европа стандарти.

Продаваните от GoWatches.eu продукти могат да бъдат използвани единствено по предназначение.

GoWatches.eu в никакъв случай не носи отговорност за последствията от неправилна употреба или приложение на продукт.

Клиентът се ползва също и от законовата гаранция за скрити дефекти.

Само продукти с доказан скрит дефект подлежат на връщане на GoWatches.eu по тази причина.

Клиентът, който декларира, че доставеният от GoWatches.eu продукт има скрит дефект, трябва да представи и доказателство за това.

 

GoWatches.eu предоставя на всички свои клиенти закупили часовници със състояние - "Мострен", гаранция с период от 12 (дванадесет) месеца или "Втора Употреба", с гаранция от 6(шест) месеца след датата на закупуване от онлайн магазина “GoWatches.eu”. За часовници със състояние - "Нов" гаранцията е за период от 2 години (24 месеца)след датата на закупуване.(Състояние - "Мострен" артикул е статус различен и не равен на състояние - "Нов" артикул.)

Гаранцията покрива производствени дефекти, проблеми свързани с механизма и правилното функциониране на часовника. За да запазите своята гаранция, погрижете се вашият часовник винаги да се проверява, обслужва и поправя от представители на фирмата. Гаранцията се анулира, в случай че, лице което не е надлежно упълномощено за това от представител на фирмата, извърши обслужване или поправка на часовника.

Ако желаете вашият часовник да бъде отремонтиран, трябва да представите часовника заедно с надлежно попълнена гаранционна карта, която сте получили в момента на закупуването му.

Гаранциите не покриват:

• подмяна на козметични аксесоари;

• ненормална или неправомерна експлоатация на продуктите;

• повреди и последствия от тях при експлоатация, несъответстваща на предназначението на продукта

• повреди и последствия от тях, свързани с външни причини.

 

GoWatches.eu не носи отговорност и гаранцията не покрива дефекти, свързани със следните компоненти на часовника - батерия, стъкло, циферблат/дисплей, механизъм, верижка, каишка, и корпус, възникнали в резултат на:

- повреди, причинени от липса на грижи, неправилно транспортиране, злополука или нормално износване;

- неправилна експлоатация и механично увреждане - удар, изпускане, надраскване, паднало покритие, стрелка, индекс или други щети, несвързани с фабричен дефект на механизма;

- избледняване, поради излагане на слънце или други източници на топлина;

- обслужване или поправка на часовника от лице, което не е упълномощено от GoWatches.eu

- съхранение или употреба на продуктите във влажна среда, при несъобразяване с нивата на водоустойчивост.

В случай на фабричен дефект:

Свържете се с нас на имейл адрес info@GoWatches.eu. Опишете накратко в какво се състои дефектът, добавете номера на поръчката или друга информация, чрез която да идентифицираме Вашата поръчка.

Изпращането на снимки или кратък клип ще допринесе за съкращаване на времето на за обработка на рекламацията.

За да бъде приета заявката за рекламация е необходимо артикулът да бъде представен в оригиналната си опаковка и окомплектовка, както и да бъде съпроводен от разписката, издадена от Еконт при заплащането на стоката, касов бон или фактура.

Без да са изпълнени тези условия, за съжаление, рекламацията няма да бъде уважена. Заявката ще бъде разгледана в най-кратък срок, в случай на дефект артикулът ще бъде поправен или заменен с нов.

Продукт по заявка за рекламация се изпраща от клиента по куриер за негова сметка. Ако бъде установен дефект и продуктът бъде заменен или ремонтиран се връща на клиента чрез куриер за сметка на Продавача, ако не бъде установен дефект връщането се извършва за сметка на клиента. Гаранцията за продукта включва само фабрични дефекти, но не и дефекти възникнали след употреба и ползване на продукта, били те умишлени или не. Като дефекти възникнали след употреба спадат счупване, напукване, надраскване, оцветяване, поява на неравности, подуване, намокряне, оголване и късане на кабели и други подобни.

Гаранцията не важи в случай на опит за остраняване на повредата от клиента. Гаранцията не включва софтуерни проблеми, както и проблеми вследствие на инсталиране на различни приложения.

Всички представени на сайта и/или продавани в онлайн магазина стоки са със законова гаранция за съответствие на стоката с договора за продажба съгласно чл. 112-115 от ЗЗП. Търговската гаранция, предоставена от fbag.eu не оказва влияние върху правата на потребителите, произтичащи от гаранцията по чл. 112-115 от ЗЗП.

Независимо от търговската гаранция, продавачът отговаря за липсата на съответствие на потребителската стока с договора за продажба съгласно гаранцията по чл. 112-115 от ЗЗП. Информация за правата на потребителите, произтичащи от законовата гаранция по чл. 112-115 от ЗЗП При възникнали проблеми покривани от гаранцията е необходимо да изпратите модела обратно при нас по куриер, като разходите за транспорт се поемат от купувача.

В случай на повреда, която не се покрива от гаранцията, или нужда от ремонт в извън гаранционен период, клиентът заплаща всички направени разходи за ремонт и транспорт.

Абонирайте се
за нашия бюлетин

Блог go to blog